pwd - Dagens terminalkommando  

Postat av rancor under ,

Vi börjar serien "dagens terminalkommando" med ett mycket grundläggande kommando som heter pwd vilket står för "Print Working Directory". Kommandots enda uppgift är att skriva ut aktuell katalog som man står i just för tillfället.

rancor@crm:/var/log$ pwd
/var/log
rancor@crm:/var/log$
Vid en normalinstallation så ser man i bash vart man befinner sig eftersom prompten anpassar sig allt eftersom man byter katalog, innan ovan stod jag i /var/log vilket man ser efter användarnamn@maskinnamn: men det finns tillfällen då detta saknas eller att man vill säkerhetsställa att man står i rätt katalog innan man t.ex. raderar samtliga filer i t.ex. /tmp

En liten "lustig" sak men pwd är att man-filen är trasig i Ubuntu. Enligt hjälpen skall --version samt --help fungera att ange som växel men det gillar inte pwd som ger följande felmeddelande:
rancor@crm:/var/log$ pwd --version
-bash: pwd: --: invalid option
pwd: usage: pwd [-LP]
Som vanligt är det mycket viktigt att anmäla samtliga buggar man hittar, stora som små och det är vår skyldighet att anmäla dem så att utvecklarna får chansen att åtgärda eventuella problem. Buggar för Ubuntu anmäler man hos Launchpad på följande adress https://bugs.launchpad.net/

edit: Det var ingen bugg utan en "feature". När man skriver pwd exekveras en internt funktion i bash och inte det som finns under /bin/pwd vilket är beskrivet i man-filen och därför stämmer inte man-filen överens med kommandot. Tack "anonym" för rättningen och min bugg i Launchpad stängdes av precis samma anledning.

// rancor

2 kommentarer

Jag håller med om att det är viktigt att rapportera in buggar till Launchpad, men i det här fallet är det faktiskt ingen bugg ;)

Manualsidan för pwd gäller /bin/pwd, men skalet kan också ha ett inbyggt pwd-kommando. Lite mer information får man om man skriver "help pwd".

Ja =) Där ser man. Det är underbart att leva för varje dag lär man sig något nytt och ju mer man tror sig kunna så förstår man hur lite man egentligen kan.

Det är dock mycket förvirrande att bash inbyggda kommando inte är standard i man-filen eftersom man tror att det är detta kommando man utför.

Hur som helst, tack för rättningen

// rancor

Skicka en kommentar