ls - Dagens terminalkommando  

Postat av rancor under ,

ls är programmet som visar innehållet i en katalog och står för "list directory contents". Om du hade använt Windows hade du fått skriva "dir" istället.

Skriver man bara "ls" får man samtliga kataloger och filer utskrivna i långa rader på skärmen vilket inte alltid är så användbart eller läsbart för den delen heller.
Oftast enklare och mer överskådligt att skriva "ls -l" där -l står för "use a long listing format", alltså visas en mer detaljerad lista på filerna.
Som ni ser syns nu filens/katalogens rättigheter, vem som äger filen, grupptillhörighet, storlek, tidpunkt när filen senast ändrades samt om det är en länk.

Filernas storlek visas dock i bytes vilket kan bli lite svårläst och då kan man lägga till växel -h som står för "human readable" vilket skalar ner till kilobyte, megabyte, gigabyte eller annan passande storhet.


Önskar man endast visa filer som börjar på bokstaven a kan man använda jokertecken som b* som visar allt som börjar med b.
Exempel: ls -lh b*


För att t.ex. endast visa .log-filer lägger man istället till jokertecknet innan filsuffixet som t.ex. ls *.log.

Exempel: ls *.log


För att visa samtliga filer som även är dolda lägger man till -a vilket behövs i t.ex. sin hemmakatalog som ofta innehåller mängder med dolda kataloger vilket ni ser i exemplet nedan. Först kör jag ls -lh och sedan lägger jag till a för att visa samtliga och då ser man ett gäng kataloger som börjar med . (punkt) vilket är ett sätt att dölja filer och kataloger i Linux


// rancor

0 kommentarer

Skicka en kommentar