Dagens terminalkommando  

Postat av rancor under ,

Bara i en standardinstallation av Ubuntu 8.10 server finns det runt 1300 program som går att starta i en terminal och där vissa är riktigt användbara även för en standardanvändare som normalt bara använder grafiskt gränssnitt.

Jag har tänkt gå igenom de mest vanligt förekommande samt mest användbara programmen genom att skriva om var och ett av dessa lite kortfattat med några exempel och förhoppningsvis blir det ungefär ett per dag tills dess att dem är avhandlade.

Även om Canonicals plan med Ubuntu är att leverera den mest användarvänliga grafiska Linux-distributionen så kommer man förr eller senare behöva använda terminalen för att reda ut ett problem eller så kanske du startar en server en vacker dag och där vill man inte använda X vilket gör att terminalen är enda utvägen och då är det väldigt bra att kunna lite kommandon.

Fråga gärna allt eftersom om du har några frågor eller kom med bra exempel på hur du använder det kommandon som jag går igenom för ibland missar man användbara exempel som kan vara bra att ha.

// rancor

1 kommentarer

Kan inte leva utan for loopen:
for file in $(ls -la); do echo $file; done

Watch e också nice:
watch -n3 -d "df -h"

Skicka en kommentar